Olakšano poslovanje dijaspori u BiH

OSNOVAN BIZNIS CENTAR BH. DIJASPORE

(SARAJEVO, 29. juni, 2016) Biznis centar bh. dijaspore (Centar), koji djeluje po principu one-stop shopa, je zvanično osnovan u srijedu 29. juna 2016. godine u hotelu “Hollywood” u Sarajevu.

Ideja za uspostavljanje Centra je nastala nakon što je uočeno da većina članova poslovne bh. dijaspore prilikom uspostavljanja preduzeća odustaju od svoje namjere zbog nedostatka funkcionalnih mehanizama podrške u zemlji porijekla. Iz tog razloga, usluge Centra, kada je riječ o investiranju, su se fokusirale na podršku u periodu prije i neposredno nakon uspostavljanja preduzeća koji se pokazao koban za mnoge investitore.

Centar na jednom mjestu pruža svu neophodnu podršku poslovnoj bh. dijaspori i domaćim privrednicima kroz pružanje opštih informacija, različitih usluga podrške pri investiranju, usluga poslovnog povezivanja te usluga poslovnog planiranja i savjetovanja. Na ovaj način, Centar će postati nezaobilazna tačka poslovnoj dijaspori pri uspostavljanju i širenju poslovanja unutar BiH, te bitna tačka domaćim privrednicima pri širenju poslovanja u saradnji sa poslovnom bh. dijasporom.

Procjenjuje se da oko 2 miliona Bosanaca i Hercegovaca živi izvan BiH, što je jednako  otprilike 50% njenog ukupnog stanovništva u zemlji. Međutim, iako je dijaspora u proteklim godinama dokazala da je spremna da da svoj doprinos ekonomskom razvoju BiH, neophodno je istaći da razvojni potencijal za ovu grupu i dalje uglavnom ostaje neiskorišten, pogotovo kada je riječ o stimulisanju investicija i poslovne saradnje sa bh.dijasporom. Neangažovanjem ove populacije se u BiH propuštaju mogućnosti značajnog uticaja na razvoj.

Mreža je osnovana u sklopu projekta “Ubrzanje ekonomskog ravoja kroz povećano učešće bh. dijaspore”, koji finansira Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.