Formirana Globalna razvojna meža i Biznis centar bh. dijaspore

U-Sarajevu-formirana-Globalna-razvojna-mreža-i-Biznis-centar-bh.-dijaspore-1--952x413

U Bihaću u septembru četvrti Biznis forum bh. dijaspore

SARAJEVO, BIHAĆ – Grupacija „Naša perspektiva“ upriličila je u Sarajevu osnivačke skupštine Globalne razvojne mreže i Biznis centra bh. dijaspore na kojoj su predstavljeni njihovi ciljevi i planirane aktivnosti, te usvojeni relevantni osnivački dokumenti i formirana upravljačka tijela. Globalna razvojna mreže i Biznis centar bh. dijaspore formirani su s ciljem uključivanja bosanskohercegovačke poslovne dijaspore u financijsku podršku ekonomskom razvoju svoje domovine, Bosne i Hercegovine.

Umrežiti bh. dijasporu

SONY DSC

NVO „Naša perspektiva“ okupila je predstavnike kompanija u vlasništvu naših građana u dijaspori lokalnih udruženja poslodavaca i općina, u Sarajevu, a učešće u radu ovog skupa su uzeli i premijer USK-a Izudin Saračević, Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac i Jusuf Arifagić, direktor i osnivač kompanije „Arifagić-Investment“. Cilj Naše perspektive je umrežiti bh. dijasporu širom svijeta kako bi pomogla razvoj BIH. –Dijaspora ima želju i volju da ovdje investira i iz naših analiza se pokazalo da su najuspješnije organizacije u BiH pokrenule upravo članice dijaspore. Međutim, shvatili smo da ima puno naših građana koji su ovdje došli s dobrim idejama i željom da ovdje nešto pokrenu, ali to nisu ostvarili iz razloga što ne pozanju dovoljno sistem i uslovno rečeno, slali su ih od šaltera do šaltera, nakon čega su vrlo brzo izgubili povjerenje i vratili se odakle su došli. Mi želimo da se to više ne dešava, nego da se ta želja i volja kapitaliziraju kroz ovdje konkretno pokretanje poslovanja, kaže Armin Alijagić, predsjednik Grupacije „Naša perspektiva“. Sama organizacija dosadašnjih velikih poslovnih skupova s bh. dijasporom nije dovoljna već dijaspora iziskuje sveobuhvatniji pristup pa se stoga pristupilo osnivanju Globalne razvojne mreže bh. dijaspore koja će okupiti najveće bh. organizacije širom svijeta i kompanije u vlasništvu članova zajednice dijaspore i pojedince investitore u jednu mežu, te Biznis centra bh. dijaspore. Razvojni potencijal dijaspore čini ukupno pedeset posto stanovništva BIH i potrebno ga je iskoristiti na najbolji mogući način. Pedest posto naših građana živi izvan granica BiH što znači da je tamo svaki drugi stanovnik ove zemlje. To je najuspješniji, najpametniji i najbogatiji dio bh. populacije. Edin Dacić, član UO Udruženja „I-dijaspora“ iz Švicarske kaže kako je olakšavajući faktor za bh. dijasporu poznavanje kulture i jezika, zahvaljujući čemu mogu bolje da se snađu prilikom otvaranja svojih firmi u BiH i stvaranju no

vog biznisa. –To je zasigurno prednost koju treba iskoristiti, kaže Dacić.

Slušati svoje srce

Primjer uspješnog ulaganja bh. dijaspore u ekonomski razvoj BiH iSONY DSC pomoći svojoj domovini svakako je kompanija „Arifagić-Investment“ i njen osnivač Jusuf Arifagić koji pored Kozarca u Krnjeuši i na Pučeniku kod Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe želi otvoriti farme norveških goveda. –Novca ima ali nemamo kvalitetnih projekata. Biznis centar je taj koji bi trebao pripremiti kvalitetne projekte. Svakom stranom investitoru trebalo bi na sto servirati onaj sektor u koji on želi investirati. Često slušamo, da li je BiH atraktivna zemlja po pitanju investicija? Ako čovjek sluša zdrav razum, onda će mnogi reći da nije, međutim, mi Bosanci i Hercegovci iz dijaspore trebamo slušati svoje bosanskohercegovačko srce. Ako investiramo svojim srcem, onda ćemo sigurno investirati u svoju domovinu. Naši su benefiti domovina BiH tako da ja tu memam predrasuda. Na tržištu sam već šest-sedam godina i investirao sam do danas četrnaest-petnaest miliona maraka. Planiram investirati i dalje, kaže Jusuf Arifagić, direktor i osnivač kompanije „Arifagić-Investment“.

Sve ovisi o nama

SONY DSC

Vlada USK-a je u posljednja dva mjeseca formirala Tim za dijasporu na jednoj od sjednica Vlade s namjerom da to distribuira prema lokalnim zajednicama. -Uz postojeće urede za dijasporu u Velikoj Kladuši, Bihaću i Ključu, slične urede će otvoriti i u preostalim općinama USK-a i obogatiti njihov rad saznanjima Globalne razvojne mreže i Biznis-centra bh. dijaspore. Bila bi to formula za dodatnu stabilizaciju stanja u kantonu. Mi smo danas institucionalizirali model kako će se sredstva poslovne bh. dijaspore distribuirati u BiH a ostalo ovisi o nama koliko ćemo i kakvih projekata kandidirati i koliko će institucije sistema dati doprinos stvaranju ambijenta za ulaganje bh. dijaspore u razvoj domovine, kazao je Izudin Saračević, premijer USK-a. Dogovoreno je da se u septembru u Bihaću održi četvrti Biznis forum bh. dijaspore „BhdiaFor“ do kada će Globalna razvojna meža i Biznis centar bh. dijaspore donijeti odluku hoće li se osnovati Fond ili Banka bh. dijaspore koja bi trebala biti institucija koja će ubrzati dotok novca bh. dijaspore i investiranje u domovinu. Na Osnivačkoj skupštini Globalne razvojne meže i Biznis centra bh. dijaspore za predsjednika Globalne razvojne meže bh. dijaspore i izvršnog direktora Biznis centra bh. dijaspoe izabran je Armin Alijagić. Za predsjednicu Skupštine Globalne razvojne mreže izabrana je Alisa Gekić, a za predsjednika Skupštine Biznis centra bh. dijaspore Jusuf Arifagić. Predsjednikom Upravnog odbora Globalne razvojne meže imenovan je Edin Dacić.